top of page

Kroz vrijeme i ukuse: Priča o tradiciji ispijanja espresso kafe u Crnoj GoriZa Crnu Goru se vežu mnoge tradicije, a ispijanje kafe sigurno jeste jedna od njih.

Kafa je sastavni dio života u Crnoj Gori pa kultura ispijanja kafe ima bogatu prošlost i predstavlja važan dio društvenog života. Upravo zbog toga, kompanija Coffee Gallery, koja je prije više od 30 godina započela uvoz i distribuciju espresso kafe, imala je važnu ulogu u popularizaciji i širenju kulture ispijanja ovog napitka u svakodnevnicu.


Tradicija ispijanja kafe u Crnoj Gori


Kafa u Crnoj Gori ima tradiciju koja seže još u 16. vijek. U to vrijeme, kafa se pravila na tradicionalan način - uz kuvanje u posudi na vatri, a služila se u manjim šoljicama koje su se zvale fildžani.

Iako je u međuvremenu način pripreme kafe evoluirao, tradicija ispijanja kafe je ostala nepromjenjena.


Crnogorski način ispijanja kafe je baziran na druženju, a kafa je postala simbol društvenog života.Uvođenje kulture ispijanja espresso kafe u Crnoj Gori


Iako je tradicionalni način pripreme kafe i dalje veoma popularan u Crnoj Gori, espresso kafa se počela širiti u zemlji prije više od tri decenije. Kompanija Coffee Gallery, koja je prva počela sa uvozom i distribucijom espresso kafe u Crnoj Gori imala je važnu ulogu u promovisanju kulture ispijanja kafe kakvu poznajemo danas.

U to vrijeme, espresso kafa je bila nepoznata široj javnosti u Crnoj Gori, a Coffee Gallery je imao ambiciju i viziju promovisanja ovog načina pripreme kafe i uveo ga u svakodnevnu upotrebu.


Espresso kafa u Crnoj Gori danasDanas, espresso kafa je veoma popularna u Crnoj Gori, a može se naći u svim restoranima i kafićima širom zemlje gdje je skoro potpuno iz upotrebe izbacila tradiconalno kuvanu kafu. Coffee Gallery brend koji je zaslužan za ovaj dio Crnogorske svakodnevnice, danas možemo naći u više od 30% ugostiteljskih objekata širom Crne Gore.

5 views0 comments
bottom of page